Si busquem què és la marxa nòrdica probablement trobarem una frase semblant a això: “és una activitat física que respectant la forma natural de caminar incorpora l’ús actiu d’uns bastons específics”. Per tant, si “només” es tracta de caminar com ho faríem sempre però amb uns bastons a les mans, potser seria important parar un moment i fixar-nos en un detall. Com agafo els bastons?

En l’article “quins bastons em compro” parlàvem de la importància de triar uns bastons amb una dragonera i mànec còmodes ja que són les parts del bastó que estaran en contacte amb nosaltres durant tota l’activitat. Però també és molt important fixar-nos en com hem d’agafar els bastons ja que un mal gest, si el fem de forma repetitiva pot arribar a produir-nos alguna lesió.

ERRORS FREQÜENTS:

El fet que en practicar marxa nòrdica obrim i tanquem la mà a cada pas que realitzem fa que per la gent que s’inicia en aquest esport sigui complicat coordinar tot el gest tècnic. Alguns dels principals errors que es cometen al iniciar-se a la marxa nòrdica són:

 • Agafar els bastons com un llapis
  Aquest és un problema que pot arribar a produir alguna lesió a la zona del canell ja que aquest no està ben alineat i es produeix una hiperflexió de l’articulació.  Moltes vegades es deu a no saber com utilitzar la dragonera dels bastons per impulsar-se correctament.
 • Agafar amb massa força els bastons
  Això normalment vol dir agafar els bastons fent força amb el dit gros i l’índex com si féssim una pinça. Aquest error es degut a les ganes de voler controlar totalment el bastó i impulsar-se amb força.
 • Tenir la mà “morta” i no controlar els bastons.
  Aquest error es produeix normalment quan l’usuari es concentra en no anar rígid ni fer massa força amb els bastons, és tot el contrari de l’anterior i aquest ens impedeix controlar els bastons correctament i impulsar-nos per poder fer una bona tècnica de la marxa nòrdica.

LA CLAU ÉS UNA BONA TÈCNICA

Per poder fer marxa nòrdica d’una manera saludable i no córrer el risc de patir alguna lesió al canell és molt important tenir una bona tècnica.
Els punts més importants per saber que estàs fent una bona tècnica són:

 • Alineació correcta del canell
 • Control del bastó
 • Agafar el bastó amb tota la mà

POSSIBLES SOLUCIONS

Existeixen diferents exercicis per treballar aquest aspecte tècnic i des de Bendhora recomanem sempre fer les classes amb un instructor amb titulació esportiva o mèdica. Tot i això podeu provar algun d’aquests exercicis per millorar la vostra tècnica:

  • Doble bastó simultani
   Treballant amb les dues a mans de manera simultània eliminem la dificultat de la coordinació i ens permet experimentar la sensació d’impuls en agafar bé els dos bastons. També es pot provar de fer l’exercici primer agafant malament els bastons, com si fossin un llapis i després agafar-los bé per observar la diferència.
  • Treballar amb un bastó
   Igual que en l’exercici anterior eliminem la dificultat de coordinar les dues mans, però en aquesta ocasió posem tota l’atenció en una de les dues.

Et deixem aquest vídeo on parlem dels errors freqüents quan comencem a fer marxa nòrdica. A partir del min 2’16 podràs veure que parlem de com agafar el bastó.