Ermita de la Salut

L’ermita de la salut és una església romànica situada als peus del Puigmadrona on cada any es celebren dos aplecs.
La primera referència que tenim és en un document del 1022 en que Ricolfus dona al monestir de Sant Cugat l’alou de “Matrona, in locum que dicunt Canals”. També en la consagració de Sant Cebrià d’Aqualonga l’any 1047 s’esmenta entre els límits el nom de Madrona. Tot i això, no és fins l’any 1960 que s’esmenta per primera vegada l’església de Santa Eulàlia de Madrona. El mateix document ens confirma que l’església és més antiga en esmentar que anteriorment era propietat de Gaudobald de Besora.

Per què s’anomenava “Madrona”?

Hi ha dues teories pel que fa això, una d’elles diu que s’anomenava Madrona perquè el lloc estava regit per una dona. Però la tesi més creïble és la de Baleri i Jovany que diu que les muntanyes còniques amb forma similar a una sina sempre adquireixen noms amb referència al sexe femení.

Santa Eulàlia de Madrona, Sant Pere de Madrona i Mare de Déu de la Salut

Aquesta església amb tants anys d’història ha sofert multitud de canvis al llarg dels anys. N’hi ha que es poden veure a simple vista en visitar-la, com pot ser la línia que es veu des de fora, que diferencia la part preromànica de la romànica.

Aquesta línia es deu a l’ampliació de l’església preromànica, que era més petita que l’actual. Amb aquesta ampliació la nau es va fer més llarga (i segurament més alta) i es va afegir la volta de canó al sostre. Aquest fet també va fer que s’afegissin els arcs torals per reforçar la volta.

Apart, aquesta església ha canviat la seva advocació diverses vegades. Primer i fins l’any 1315 restava sota l’advocacia de Santa Eulàlia,  després de 10 anys sent la parròquia del Papiol, aquesta va ser traslladada al castell i l’ermita va passar a l’advocació de Sant Pere.  Finalment, l’any 1717 i a petició del Bisbe de Barcelona Dídac d’Astorga es va tornar a canviar l’advocació per la de la Mare de Déu de la Salut.

Itineraris

Actualment a l’ermita de la Salut s’hi pot arribar per diferents camins. Avui nosaltres us proposem un track molt fàcil ideal per fer una petita sortida de marxa nòrdica o passar un matí acompanyats de la família.