Èxit en la sortida al Pantà de Can Borrell

Aquest diumenge hem fet la sortida al Pantà de Can Borrell. La primera  de les 5 que tenim programades amb “Anem de marxa en transport públic“.

La sortida al Pantà de Can Borrell l’hem començat a les 8 del matí des del costat del Velòdrom d’Horta. Allí una vintena de marxadors ens he posat a caminar per pujar pel camí de Castellfortí i seguir pel passeig de les aigües, el pas del rei, el camí de carena de Sant Medir…

Recorregut sortida al pantà de can borrell

Perfil grafic sortida al pantà de can borrell

Pantà de Can Borrell

Després d’aquest estiu calorós i amb un dèficit pluviomètric acumulat (ja fa més de 10 mesos seguits que a Collserola no s’arriba als 400mm de precipitació) ha propiciat que avui el pantà estigués sec, i només hi hagués una mica de fang.

El pantà, què és una antiga presa situada al Torrent de les Monelles només ocupa 2.200 m2  i va ser construït a principis del segle XX  per garantir el reg dels camps de conreu de la masia de Can Borrell. . En aquell moment l’activitat de la masia era exclusivament agrícola i, per tant, tenia grans necessitats d’aigua.

Actualment  és un punt amb un gran interès ambiental, paisatgístic i naturalístic situat al cor d’una de les zones més ben conservades del Parc.

L’any 2015 es va finalitzar el projecte de recuperació del Pantà de Can Borrell.  Aquest projecte iniciat l’any 2013 ha aconseguit fer accessible la visita al pantà.  El disseny dels itineraris també ajuden en la conservació de la zona allunyant els visitants de les zones més sensibles i col·locant plafons informatius.

En aquests plafons podem veure informació de les espècies que s’hi poden trobar. A més els plafons tenen codis QR que et permet sentir el cant del ocells. Per exemple, podeu escoltar el Rossinyol Bord (Cettia cetti) fent clic aquí: Rossinyol Bord

Acabem l’explicació del pantà amb una petita anècdota! Fa 10 anys una família hi va trobar un cocodril de 90 centímetres! Si els agents forestal no l’haguessin capturat avui potser faria més de 2 metres….

Moltes gràcies!

En total el recorregut ha sigut de 17km i 700 metres de desnivell acumulat amb moltes rialles! Esperem que us hagi agradat l’excursió a tots els que heu vingut i que ens veiem a les properes sortides que tenim preparades al mes d’octubre! El Turó Galliner a la Seu d’Urgell i la ruta del Gurri!