Obesitat

El dia 10 de Gener va sortir a la llum un estudi publicat per la Revista Espanyola de Cardiologia liderat per investigadors de l’Institut Hospital del Mar d’investigacions Mèdiques (IMIM) i metges de l’Hospital del Mar que ens alerta dels alts percentatges d’adults amb sobrepès i obesitat l’any 2030, en concret, el 80% dels homes i el 55% de les dones.

Aquest estudi ha xifrat en gairebé 2.000 mil.lions d’euros el sobrecost pel sistema de salut de l’estat atendre a les persones amb aquestes caracteristíques.

Quins són els motius pel creixement sostingut del sobrepès i la obesitat? S’apunten a diverses causes entre les que trobem: patrons alimentaris menys sostenibles, més consum de productes industrials, reducció del consum de fruita i verdura, més sedentarisme i patrons dietètics menys tradicionals.

Per tal de revertir aquesta situació, els professionals de la salut i de l’esport creiem necessari organitzar-nos per poder oferir programes per tractar aquesta problemàtica. Comencem a treballar en programes bi/trimodals on exercici fisic, dieta i suport psicològic vagin de la mà.

És molt important assessorar-se i posar-se en mans de professionals entrenats i qualificats per a poder assolir els objectius que ens marquem i sobretot per no còrrer riscs.

Dieta saludable

Les dietes han de ser personalitzades, segons la necessitat de cadasú, tant per la pèrdua de pes que es necessita, les preferències i gustos i si a més hi ha patologies s’adaptaràn als aliments permesos i als desaconsellats. Bàsicament la dieta s’ha de basar en la piràmide nutricional, èsser variada i evitar precuinats i menjar industrial.

Exercici Físic

Pel que fa a l’exercici físic, també és important personalitzar i adaptar a la condició fisica de cadascú i als interessos personals de la persona que sol.licita la nostra ajuda.

Les recomanacions sempre van en la linea de revertir el sedentarisme, fer un inici progressiu en l’activitat o esport recomanat.

Per començar donem les recomanacions d’incrementar l’activitat física i arribar fins a les que dona l’OMS:

 

Per treballar la forma física, haurem de treballar: la resistència cardiovascular, la força, l’equilibri i la flexibilitat.

 La resistència és la Capacitat de resistir la fatiga i de recuperar-se ràpidament després dels esforços. És important perquè: influeix directament en el sistema cardiovascular, millora la capacitat cardiorespratòria i millora les activitats de la vida diària. Cada dia, almenys 30 minuts d’intensitat moderada. Les activitats aeròbiques son per exemple: caminar, marxa nòrdica, anar en bicicleta, nedar, ballar, pujar i baixar escales,…

La Força és la Capacitat del múscul de generar tensió intramuscular. Repercuteix en el sistema neuromuscular, evita la pèrdua de massa muscular i manté l’autonomía en la gent gran. Cada setmana, entre 2 i 3 dies, en sèries de repeticions. Alguns exercicis específics serien: pujar escales, portar pesos, màquines del gimnàs…

Flexibilitat és la Capacitat d’estirar-se, allargar-se i doblegar-se sense dificultat, evita la pèrdua de mobilitat articular que comporta la inactivitat i millora la higiene postural. S’ha de treballar diàriament, com a exemple trobem els estiraments, el Tai-Txi, el Ioga…

L’Equilibri és la Capacitat de mantenir una posició en contra de la gravetat (estàtica o dinàmica). Manté la funcionalitat en les AVD i ajuda a prevenir caigudes. L’equilibri s’ha de treballar a diari i el Tai-txi, ioga i alguns exercicis específics en són exemples.

Com a exemple de la voluntat dels professionals de canviar la tendència de les xifres d’obesitat en adults, l’Hospital Clinic ha creat un programa anomenat Perderé Peso format per un equip multidisciplinar coordinat per una infermera especialitzada en prescripció de l’activitat física on pacients amb malaltia renal crònica i obesitat greu realitzen exercici fisic personalitzat i supervisat tres dies a la setmana i reben assessorament dietètic per la nutricionista especialista en malaltia renal. El programa està en marxa desde fa 1 mes i mig i ha tingut molt bona acollida, els pacients estàn molt motivats i les dades recollides mostren millores importants tant a nivell fisic com piscològic.

El canvi està en les nostres mans, tant dels professionals de la salut i l’esport com cadascú de nosaltres, donem el gir a les tendències!

Alicia Rovira

Bibliografia

Hernáez Á, Zomeño MD, Dégano IR, Pérez-Fernández S, Goday A, Vila J, Civeira F, Moure R, Marrugat J. Rev Esp Cardiol (Engl Ed). 2018 Nov 23. pii: S1885-5857(18)30440-7. doi: 10.1016/j.rec.2018.10.010. Excess Weight in Spain: Current Situation, Projections for 2030, and Estimated Direct Extra Cost for the Spanish Health System.

https://www.cdc.gov/physicalactivity/basics/index.htm?CDC_AA_refVal=https%3A%2F%2Fwww.cdc.gov%2Fphysicalactivity%2Fbasics%2Fadults%2Findex.htm

http://salutpublica.gencat.cat/ca/sobre_lagencia/Plans-estrategics/pla-dactivitat-fisica-esport-i-salut-pafes