Tinc càncer de mama, puc fer esport?

Fer esport aporta beneficis per a tot. Ho diuen els estudis i els professionals de tots els àmbits. No és res nou que per viure més i millor ens hem de moure. Però el més complicat és dir-li a algú que està fent un tractament amb quimioteràpia, que la deixa sense energia.

Els experts porten anys analitzant els beneficis en malalties com el càncer de mama i no hi ha dubte: la pràctica d’exercici físic aeròbic i de la força moderadament intens redueix la fatiga, les nàusees i el dolor que les pacients experimenten. Quan més exercici practiquem , menys efectes secundaris patirem i millor ens trobarem.
Una vegada convençudes de que és necessari pel tractament del càncer realitzar esport, ens quedarà triar-lo.

Cada vegada hi ha més evidències que la marxa nòrdica és una molt bona opció per les pacients afectades, perquè?

En primer lloc perquè és una disciplina amb una gran activació de grups musculars, no només del tren inferior, també del superior i tronc i això es tradueix amb un major treball cardiovascular (aeròbic).
Potser, el tret diferencial de la marxa nòrdica amb aquesta patologia, respecte a d’altres esports, és el bombeig que es produeix a les extremitats superiors produint un drenatge linfàtic natural, el que ajuda a tractar i/o prevenir el linfedema, efecte secundari d’algunes cirurgies de mama.

A nivell psicològic, la realització d’aquest esport en el medi natural i en grup fa que sigui de gran adherència, sostenible i ens serveix per tractar i prevenir quadres d’ansietat , depressió i millora de l’autoestima, tan necessari en pacients afectades de càncer de mama.
És important aprendre bé la tècnica de la ma d’un instructor/expert qui anirà adaptant la intensitat i personalitzant l’activitat depenent de la fase en la que es trobi la pacient.

Experiència Bendhora

Des de fa ja 4 anys a Bendhora treballem amb pacients afectades de càncer de mama a través d’associacions com Àgata i Gamis.
Les sessions són en grup, intentant respectar el moment personal de cada participant. Son sessions d’una hora aproximadament on es treballa la tècnica mentre es gaudeix de la natura.
Per nosaltres (instructors) és una experiència molt positiva treballar amb ELLES, són un exemple per a tots nosaltres: de superació, de valentia, tenacitat i optimisme. Un plaer senyores, esperem seguir avançant junts per aquest camí ple de Marxa!

Alicia Rovira