Ara que comencem una nova temporada i ens esperen moltes aventures i encara més quilòmetres, és un bon moment per renovar el calçat que ens acompanyarà per tots els camins i caminets que volem anar.

Cada vegada és més complicat això de comprar calçat per fer marxa nòrdica ja que l’oferta de models no para de créixer. Per això, amb aquest article et volem donar un cop de mà per saber què és el més important en el moment de fer la compra i et proposarem alguns models que creiem que es poden ajustar perfectament a la pràctica regular del nordic walking.

 

En aquest article us parlem del calçat pensat per fer sortides de marxa nòrdica i deixem per més endavant un altre article on parlarem del calçat més pensat per entrenar o competir fent marxa nòrdica.

Què he de tenir en compte en el moment de comprar el calçat?

 A part de conèixer molt bé la talla que necessites, hi ha tres grans aspectes que has de tenir en compte en el moment d’escollir el teu calçat:

  • Protecció:
    Una de les funcions principals del calçat és la de protegir-nos el peu davant de tots els elements que trobarem en caminar per la muntanya. Per això és important que les puntes dels dits i el taló estiguin ben protegits. Un taló ben subjecte ens donarà l’estabilitat necessària per poder afrontar els camins més tècnics.
    També cal mirar l’amortiment que ens ofereix la sola. Aquest aspecte pot variar en funció del nostre pes. Una persona lleugera necessitarà menys amortiment perquè serà més àgil i l’impacte que fa amb el terra en caminar és menor.
    Dins d’aquest apartat de protecció també cal tenir present la transpirabilitat del calçat, no és el mateix un calçat per l’estiu que un per l’hivern, però sempre és necessari que el calçat tingui alguns forats per on el peu pugui “respirar”. La transpirabilitat és un factor clau que ens pot ajudar a evitar les ampolles.
  • Flexibilitat:
    Per fer marxa nòrdica ens interessa un calçat que tingui capacitat de doblegar-se i que ens permeti realitzar tots els moviments del nostre peu. Un calçat amb la sola rígida ens limitarà molt la nostra manera de caminar i segurament ens resultarà més incòmode.
    Tenint en compte que busquem un calçat que ens permeti la màxima llibertat de moviment, sempre que fem marxa nòrdica buscarem calçat de canya baixa. Les botes altes són més rígides i menys flexibles, cosa que ens dificultarà el moviment.
  • Adherència:
    La sola és una part fonamental del calçat, ja que és la que està en contacte amb el terra i ens permetrà caminar d’una forma segura i còmoda.  Una bona sola ens donarà confiança en el moment de caminar, sobretot en els llocs més tècnics. Per això, en funció dels llocs on surtis a practicar marxa nòrdica és més recomanable una sola amb els tacs poc marcats i en la mateixa direcció (si surts en asfalt) o tacs multidirecció i molt marcats (en terrenys més irregulars).

Tenint en compte tot això hem preparat un llistat amb els models que creiem que més s’ajusten a un practicant de marxa nòrdica estàndard que surt a caminar un parell o tres de dies cada setmana per les muntanyes que tenim per aquí:

Merrel Moab

Segurament estem davant del calçat més representatiu de la casa Merrell. Existeix en diferents versions amb Goretex o sense, per home i per dona i en una infinitat de colors diferents. Els seus punts forts són la comoditat i la durabilitat que tenen. A més, porten una sola Vibram que ofereix totes les garanties en terrenys difícils.

Salewa Wildfire

Les Salewa Wildfire s’adapten al peu perfectament i ofereixen una gran subjecció del taló i el turmell. Permeten caminar còmodament i amb seguretat per terrenys tècnics gràcies a la sola de goma que porten. A més, les Salewa Wildfire tenen un disseny innovador disponible en molts colors diferents.

Salomon X Ultra 3

La casa Salomon, molt coneguda pel calçat de trail running, també ens ofereix unes bambes pensades per caminar i aportar molta estabilitat i adherència tant en pujades com en baixades.  Les Salomon X Ultra han trobat un equilibri perfecte entre el fet de ser fortes i duradores amb una molt bona lleugeresa.  Estan pensades per fer molts quilòmetres!

CMP Rigel Low

Aquests és un calçat per a aquells marxadors nòrdics que no surten tant habitualment i busquen alguna cosa més econòmica. Estan construïdes amb la intenció que siguin duradores, i els materials que utilitzen són de bona qualitat i ens permetran fer molts quilòmetres.  Un punt a tenir en compte és que no transpiren molt bé, així que són un calçat perfecte ara que entrem a la tardor.

I tu, quin calçat fas servir per fer marxa nòrdica?

Escriu-nos quin calçat fas servir quan surts a fer marxa nòrdica o digues quin model creus que hauria d’estar en aquest llistat.

Si tens algun dubte també ens el pots deixar als comentaris!