Aquest itinerari ens permetrà conèixer part del vessant del Llobregat del Parc Natural de Collserola. Hi trobarem una bona mostra del paisatge mediterrani, un paisatge canviant i on l’activitat humana ha tingut un paper determinant.

Iniciem el recorregut a l’estació de tren de Molins de Rei i des d’allà sortim del poble en direcció Est – Nord-est per arribar a Castell Ciuró.

De torre de defensa a castell

Castell Ciuró, situat a dalt d’un turó, és un lloc estratègic des d’on observar el curs del Llobregat. Actualment en ruïnes, el castell es va construir durant el segle XIV aprofitant les restes d’una antiga torre de defensa destruïda per les tropes sarraïnes d’Almansur l’any 985.

De les restes del castell en destaquen un mur d’opus spicatum què és d’origen preromànic o visigòtic i considerat per alguns com una de les millors parets fetes amb aquest estil que es conserven a tot Catalunya.

Del castell també s’hi pot veure les restes d’una torre de planta quadrada adossades a una construcció de planta rectangular.

Seguim el nostre itinerari pel camí de Molins de Rei a Santa Creu d’Olorda, que també és el GR-92. És un tram per pista forestal majoritàriament en pujada que ens portarà per davant d’alguns dels masos que mantenen l’activitat agrícola al parc de Collserola.

Santa Creu d’Olorda

Gairebé 3 quilòmetres després arribem a la zona d’esbarjo de Santa Creu d’Olorda. El primer que trobarem serà la Pedrera dels Ocells, una antiga pedrera rehabilitada i convertida en una zona humida per a l’observació dels ocells sense accés a les persones.

L’església romànica de Santa Creu d’Olorda apareix documentada per primera vegada l’any 1032, en una deixa testamentària de Gasalter, que s’hi volia fer enterrar.

L’edifici arriba als nostres temps després d’haver sofert diverses reformes al llarg del temps. Per exemple, el portal i el campanar de torre de la part occidental de la nau daten del segle XVII.

L’església pre-romànica es caracteritza per tenir un transsepte elevat interposat entre la nau i l’absis. Les capelles que hi ha banda i banda del transsepte i de l’absis son posteriors, tot i que algunes estan realitzades sobre estructures anteriors. Una de les funcions d’aquestes capelles era d’actuar de contrafort de les forces del transsepte i l’absis.

Per acabar la visita a la zona, el nostre recorregut ens porta al cim del Puig d’Olorda (450m) on trobarem una gran creu i tindrem unes magnífiques vistes del Baix Llobregat.  Tot seguit baixarem per l’altre costat, passant a prop de les restes de la cimentera.

Sant Pere de Romaní

Abans de tornar a Molins de Rei arribem a les restes de l’església de Sant Pere de Romaní, una construcció datada del 1001. En un primer moment fou una senzilla esglesiola d’una sola nau acabada amb àbsida semicircular i coberta amb volta de canó. Més tard va patir diferents transformacions, principalment al segle XVIII, quan es va fer el campanar de cadireta i es va obrir un rosetó circular sobre de la porta.  També s’hi va annexar una torre de guaita. Aquesta petita esglesiola era coneguda com a Sant Pere de Romanies, cosa que vol dir que depenia directament del Sant Pare de Roma, a qui havia de donar anualment per a la seva protecció cinc mesures d’oli. Per aquest motiu entre el 1348 i el 1629 consten documentades nombroses deixes i donacions que demostren la devoció que tenien els habitants de la zona.

Va ser restaurada l’any 1959, però malauradament torna a presentar un estat d’abandonament i deteriorament molt important.

Després de visitar l’església baixem per un senderó fins a tornar a Molins de Rei. Per fer més fàcil seguir el recorregut us compartim el track de l’itinerari.