L’any 1971 l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO)  va commemorar-lo com el dia internacional dels boscos. L’objectiu és conscienciar la població sobre la importància dels ecosistemes boscosos i els arbres, de la pèrdua de massa forestal del planeta i de la necessitat de preservar els boscos com a pulmons per a la humanitat.

Un dels valors que transmetem a Bendhora a través de la marxa nòrdica és el respecte per la natura. Tenir cura del nostre entorn natural farà possible que puguem gaudir-lo durant molts anys.

Com a exemple d’un entorn que cal preservar i del que podem gaudir és un petit recorregut per fer marxa nòrdica en un raconet de la península Ibèrica, a Navarra.


IXKIBAR

Situat a la vall de Leitzaran, Navarra. Ixkibar és una àrea de repòs al bosc condicionada per fer pic-nic, a 8 km al nord del municipi de Leitza.

Es tracta d’un recorregut circular que comença i acaba en aquest punt. Ens permet endinsar-nos en boscos frondosos i arbres alts com si d’un conte de fades es tractés. (Tot i estar senyalitzat, cal estar atents perquè algunes marques són confuses.)

El recorregut s’inicia per una pujada a un petit prat, on hi trobarem una taula rodona de pedra amb la descripció de les muntanyes que ens envolten. Estem al punt més alt del recorregut, un prat que ens fan pensar en els prats de les muntanyes suïsses. Si continuem endavant ens endinsarem de nou al bosc amb una forta baixada. Saltarem una tanca (perquè no s’escapin les vaques) i arribarem a un petit riu.

Seguim el nostre recorregut i al fons de la vall trobarem la font de Sasain Itturri. Ens trobem al punt més allunyat del recorregut. Fent un gir de quasi 180° enfilem la pista que ens durà a un petit refugi. Continuem fins arribar a una petita reserva d’arbres, que són els avets d’Izaieta. Per acabar, tot fent una passejada posarem punt final al recorregut arribant a l’inici.

Més informació a: https://es.wikiloc.com/rutas-marcha-nordica/ixkibar-14181033