Perquè la Marxa Nòrdica millor que caminar convencional?

Per a qualsevol persona que hagi patit una malaltia del cor que requereixi rehabilitació cardíaca, dins el programa d’entrenament físic s’hi inclou exercici aeròbic (caminar, nedar, rem  i/o anar en bici ) i exercicis de força, evidentment, sempre adaptant l’intensitat a la fase de la recuperació en que es trobi la persona.

Què és la rehabilitació cardíaca?

La rehabilitació cardíaca és un programa ambulatori personalitzat d’exercici i educació. La rehabilitació cardíaca està dissenyada per ajudar els pacients  a millorar la seva salut i ajudar-los a recuperar-se d’un infart, d’altres formes de malaltia cardíaca o de cirurgia per tractar malalties del cor.

 

Hi ha diverses investigacions científiques que comparen pacients que fan rehabilitació cardíaca amb modalitat caminar sense bastons versus uns altres que utilitzen la marxa nòrdica com a exercici aeròbic escollit. Els resultats són molt positius en ambdós casos en diversos dels paràmetres que s’analitzaven, però la marxa nòrdica mostra millores significatives respecte al caminar convencional.

I llavors sorgeix la pregunta…perquè? Què és el que aporta la marxa nòrdica?

  • A nivell físic: Fent un ús actiu dels bastons aconseguim moure molta més musculatura, no només es mouen les cames sinó que activem la part superior del cos (extremitats superiors i tronc) per tant el treball aeròbic serà sempre major amb tot el que això implica.
    La marxa nòrdica és una activitat esportiva apta per a totes les edats i formes físiques, això vol dir que qualsevol persona que pugui caminar, en pot fer, sempre amb la supervisió d’un instructor i personalitzant l’activitat per adaptar-la a la condició física de cadascú.
  • A nivel psicològic: és una activitat social, es fa en grup i això fomenta les relacions amb altres persones, millora l’autoestima i disminueix el grau d’ansietat i depressió.

 

Si no fós pels programes de rehabilitació cardiaca, un pacient que ha patit un problema cardíac estaría condemnat a viure en el sedentarisme per sempre més, gràcies a activitats com la marxa nórdica aquestes persones poden recuperar la seva vida social i adquirir habits saludables com la realització d’activitat física.

 

Prova pilot a Inscor:

És per això que Bendhora i Inscor (Institut de salut cardiovascular i rehabilitació cardíaca) durant el mes de Maig d’aquest any, han realitzat una prova pilot amb pacients que estan dins el programa de rehabilitació aprenent la tècnica en sessions d’iniciació en un parc del barri i posteriorment i fins al mes d’agost aquests pacients un dia a la setmana fan el seu entrenament aeròbic practicant marxa nòrdica per la ciutat de Barcelona.

La prova va tenir tan bona acollida que a partir de setembre aquests pacient seguiràn fent amb Bendhora aquesta activitat.

El grup surt del centre amb el seu Fisioterapeuta (portador d’una motxilla de primers auxilis i un Desfibril.lador) i l’Alícia Rovira: instructora i infermera.

Hem dissenyat circuits urbans i d’altres rutes per collserola, tenint cura de que en tot moment s’adaptin a l’estat de salut dels pacients.

 

Alícia Rovira