La importància de treballar el CORE.

Abans de saber perquè és important el treball de Core en la pràctica esportiva, hem de saber què és.

El Core és una paraula anglesa que significa nucli. En la pràctica esportiva, fa referència a la musculatura central del cos, aquesta musculatura engloba la musculatura abdominal, lumbar i gluti.
Tenir la zona central del cos ben treballada, corregeix la nostra postura corporal, proporcionant-nos equilibri i estabilitat, facilitant la transferència

d’energia entre braços i cames, evitant balancejos innecessaris.

Enfortir aquesta zona no només ens ajuda a ser més eficients muscularment parlant, ja que el cost energètic serà menor i a reduir la fatiga optimitzant la respiració.

Cal dir que els beneficis de tenir el Core ben treballat, no són només a escala fisiològica, sinó que ens ajudarà a prevenir lesions. Gràcies al fet que són músculs encarregats de donar-nos equilibri, també s’encarreguen d’enfortir la columna, fet que també ajudarà a l’efectivitat dels nostres moviments, reduint l’impacte que repercuteix en les cames, genolls i columna gràcies a una transmissió d’energia més efectiva, optimitzant el nostre rendiment esportiu.

El treball de Core no només és important per a la pràctica esportiva, sinó que per al dia a dia ens pot ajudar molt. Quan el Core no fa un treball correcte, l’organisme pot començar a desenvolupar diferents problemes, com podrien ser lumbàlgies i ciàtiques per la inestabilitat de la columna lumbar, problemes del sol pèlvic, sobretot en dones que poden produir incontinència, pinçaments nerviosos, etc.

Per tal de poder treballar l’estabilitat del Core, sobretot haurem de treballar amb treballs isomètrics, com podrien ser les conegudes planxes (horitzontal i lateral), a més de treball de la musculatura obliqua de l’abdomen.

A internet podem trobar una infinitat de vídeos, rutines, etc. que ens indiquen com treballar el Core, tot i això la principal recomanació és que si voleu realitzar una millora muscular, acudiu a un professional titulat, ja que serà la manera en què us assegureu que es realitzen els exercicis correctament a més que tot aquest treball que es realitzarà serà personalitzat a les característiques i als objectius de cada un de nosaltres.

 

Marc López Vicente

Graduat en Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport