Quan parlem de nordic walking, i concretament del material necessari, gran part de l’atenció se l’emporten els bastons, però avui parlarem d’una cosa molt important: el calçat en la marxa nòrdica.

Aproximadament cada 8 quilòmetres caminant efectuem unes 10.000 passes, això vol dir que en aquest temps cada un dels nostres peus contacta amb el terra milers de vegades. Per això és molt important escollir correctament quin calçat utilitzarem per la practica de la marxa nòrdica. Tot i això, si tot just estem començant a practicar aquesta activitat física, només volem provar-la o si encara no som uns “addictes” al nordic walking, us podem dir que les vambes velles i còmodes que teniu per casa segurament seran la millor opció.

Sortida nordic walking pista forestal

Una vegada aquestes vambes de les que parlàvem es desgastin del tot o veiem que no ens ofereixen les comoditats que demanem, ja sigui perquè som practicants habituals o perquè anem per terrenys diferents, és molt important escollir bé les noves companyes de viatge.

Per fer marxa nòrdica no necessitem ni les botes pesades de l’excursionisme (no ens permetrien moure lliurement el peu, sola massa rígida…) ni les vambes de córrer d’atletisme (no estan pensades per estar tanta estona en contacte amb el terra).

Actualment les marques de calçat estan fabricant models cada vegada més especialitzats i és complicat trobar aquelles vambes que em serveixin per a tot, per això amb aquest article intentarem ajudar-vos a trobar en què ens hem de fixar per escollir el calçat en la marxa nòrdica.

TERRENY DE PRÀCTICA HABITUAL

Òbviament no és el mateix fer marxa nòrdica en camins asfaltats o voreres de la ciutat que fer-ho en parcs, camins o a la muntanya. Com més desigual sigui el terreny més estabilitat ens ha de proporcionar el calçat. És possible que necessitem dos parells diferents, un per muntanya i un altre per terrenys menys inestables.

Arc del triomf - Barcelona

PES CORPORAL

Si sóc una persona gran necessitaré un calçat prou robust per assegurar l’estabilització i un amortiment efectiu en les diferents fases de la petjada. Per això és possible que necessiti calçat amb més amortiment.

INTENSITAT DE LA PRÀCTICA

La intensitat de l’activitat marcarà l’estil de calçat que buscarem. Si les nostres activitats tenen un perfil més esportiu buscarem unes vambes enfocades a l’esport de “running”, en el cas d’asfalt, o de “trail-running” si anem a la muntanya. Pel contrari, si la nostra activitat és d’una intensitat més moderada podem decantar-nos per models de trekking o passeig.

Tenint en compte tot això buscarem un calçat amb les següents característiques:

  • Models amb el taló arrodonit o amb una estructura que ens permeti una bona absorció del xoc de l’impacte
  • Bona estabilitat lateral
  • Part davantera de la sola flexible per permetre un bon balanceig i que els dits del peu facin un treball actiu
  • Evitarem calçat de canya alta que ens limitaria el moviment de l’articulació del turmell
  • En calçat per muntanya, els tacs de la sola han de ser multi-direccionals

Calçat per muntanya Per acabar, no recomanem la compra del calçat on-line si no s’està segur de la talla i es coneix la marca. En una botiga especialitzada us podran assessorar i ajudar a escollir el calçat que més us convingui. També volem recordar-vos que el millor moment per anar a comprar calçat és a última hora de la tarda, ja que tenim el peu més inflat que al matí. Aquest petit detall ens pot estalviar problemes més endavant, igual que provar les noves vambes amb els mitjons que fareu servir habitualment quan feu l’activitat.

Quin model feu servir actualment? Teniu alguna marca preferida? Expliqueu-nos la vostra experiència en els comentaris.